Перець червоний мелений (Чилі)
Гострий перець чилі - компонент, що додає стравам пікантної вишуканості, гостроти, насиченості. Така приправа може продаватися у вигляді цілісних сушених стручків, у меленому вигляді, нарізаній на маленькі шматочки. Який вид потрібно визначити за рецептом, який ви збираєтеся використовувати.
Трохи про перець чилі
Перець чилі - рослина, що відноситься до роду Капсікумових. Воно є чагарником, який досягає у висоту 60 см. Він має гіллясті стебла, одерев'янілі в нижній частині, листя еліптичної форми, великі квіти білого або сірувато-фіолетового кольору. У період дозрівання на кущах формуються плоди кулястої або хоботовидної форми, які можуть бути різного забарвлення – червоні, жовті, оливкові. Перець червоний мелений пекучий отримують з ягід, що дозріли, попередньо очищених від насіння і висушених.
Як виростити гострий перець
Оскільки ціна гострого перцю (чилі) залежить не тільки від того в якому вигляді ви його купуєте, але й сорти, необхідно ретельно підійти до купівлі насіння для розсади. Потім потрібно придбати грунт і підготувати ємності, куди висаджуватимете насіння.
Щоб проростити розсаду гіркого перцю, підготуйте насіння: замочіть у слабкому розчині марганцівки на 30 хв, загорніть у вологу тканину, залиште при температурі +25 градусів до моменту, коли насіння наклюнеться. Потім їх потрібно висадити в підготовлені горщики/склянки на глибину 5-10 мм. Далі, коли з'являться сходи, рослину необхідно поставити на світло і стежити, щоб грунт був постійно зволоженим, але пам'ятайте, заливати великою кількістю рідини не варто. Потім проводять пікіровку, чекають поки рослини підростуть, коли їх висота буде 20+см, їх висаджують у відкритий ґрунт, залишаючи від саджанця до саджанця не менше 30 см (максимум 40 см), а між рядами ±60 см. Починати збирання врожаю можна з моменту, коли сформуються плоди.
Які речовини містить спеція
Пекучий перець чилі є не лише пікантним доповненням до страв, але й корисним завдяки своєму хімічному складу. Він містить:
- білки;
- вуглеводи;
- жири;
- вітаміни жиророзчинні та водорозчинні B3, A, K, B4, B9, бета- та альфакаротин;
- мікро- та мікроелементи (мідь, залізо, марганець, фосфор, натрій, калій, магній, кальцій);
- клітковину.
Користь меленого червоного перцю полягає саме у його пекучому смаку. Помірне та регулярне вживання цієї прянощі допоможе підвищити імунітет, покращити травлення, полегшити роботу печінки. Однак людям, які мають проблеми із травною системою, варто обмежити споживання перцю. Також не варто додавати його в страви тим, хто страждає на алергічні реакції або має індивідуальну непереносимість компонентів.
Перець червоний мелений, користь і шкода якого викликають спекотні суперечки лікарів, буває різних сортів (налічується понад 3000 різновидів). Кожен сорт має свої характеристики та смакові параметри: один може бути гострішим, інший меншим. Щоб визначити наскільки сильна гострота спеції використовують шкалу Сковілла, яка враховує кількості алкалоїду капсаїцину в певній рослині.
Як застосовується перець чилі при приготуванні страв
Перець гострий мелений є на кухні кожної господині. Його використовують виключно як пряність, яка надає неймовірний смак та аромат багатьом стравам. Застосування перцю чилі як самостійного інгредієнта неможливе через його яскраво виражений пряний запах і пекучу гостроту.
Якщо додати мелений перець чилі в, здавалося б, звичайну страву, можна отримати смачну та неординарну страву. Наприклад, візьміть такі інгредієнти:
- воду трохи більше літра;
- упаковку пасти;
- сіль, перець (чорний) за смаком та велику ложку цукру;
- перець червоний (за смаком, але пам'ятайте, що більше, тим пекучий буде соус);
- цибуля ріпчаста;
- томатний соус, майонез, олія (кожного інгредієнта по 4 ст. л.).
Пасту потрібно поставити варитися та зайнятися соусом. Звільніть цибулину від шкірки, нашаткуйте. Потім покладіть у сотейник і додайте трохи рідини. Накрийте кришкою та тушкуйте до прозорості. Далі додайте інгредієнти, що залишилися, для заправки і перець гіркий чилі. Все перемішуємо і тушкуємо ще кілька хвилин. Подаємо з гарячими спагетті.
Перець чилі у народній медицині
Для застосування при лікуванні різних захворювань варто перець чилі купити у вигляді цілісних стручків. На їх основі готують настої, які допомагають боротися з бактеріями та вірусами, що спричиняють застудні хвороби. Гострий мелений перець, купити який необхідно для приготування суміші з ефектом, що відхаркує, стане прекрасним засобом при кашлі, бронхіальній астмі.
Шукаєте де купити перець чилі?
Інтернет-магазин «Кавовий оксамит» пропонує великий асортимент прянощів за прийнятними цінами. У нас ви можете придбати перець чилі (гострий) оптом.