Базилік
Базилік – одна з найпопулярніших спецій на сьогодні для багатьох страв. Все більше кафе та ресторанів приймають рішення купити базилік оптом, адже приправа не втрачає своєї актуальності вже багато століть.
Огляд основних характеристик та походження
У ботаніці базилік відноситься до сильно гіллястих рослин, висота яких досягає 60 см. Листя 5 - 6 см, мають довгасту, яйцеподібну форму, зеленого або фіолетового кольору. На кінці стебла можна зустріти невеликі суцвіття, з квітами біло-рожевого відтінку. Ефірні олії та аромат можуть накопичуватися як у листі (що найчастіше використовують), так і в стеблі та квітці. Є близько 150 сортів базиліка, що відрізняються зовнішнім виглядом, ароматом та смаком.
Поява рослини та її активне використання починається з Південної Азії. З періодом Великих географічних відкриттів спеція стала відома в Європі, Африці та островах Тихого океану, але все ж таки довго поступалася іншим східним пряностям за популярністю. Його застосовували в невеликій кількості, через велику насиченість аромату.
Друге відкриття базиліка в Європі та інших материках можна віднести до повоєнного часу, його починають вирощувати у кавказьких країнах, Криму та інших регіонах.
Навколо рослини зібрано багато легенд та передбачень. Так, у індуїстів базилік був священним, у давньогрецькій культурі – спецією королів, а римляни вірили, що вживання трави принесе процвітання людині.
Базилік - популярна спеція у кулінарії
Кулінарія – сфера, де базилік знайшов своє максимальне застосування. Найчастіше купити базилік в Україні обирають для ресторанів грецької, французької, італійської, кавказької кухні. Свіжий та сушений базилік популярний як спеція для:
- Салатів із овочів;
- Бобових;
- М'яса та риби;
- Макарон та спагетті;
- Томатів;
- Консервація, ароматизація ковбасної продукції.
Часто листя базиліка додають у пляшки з оцтом, що покращує його запах, надає пікантності стравам.
Але найчастіше базилік асоціюють із кухнею Італії. Там його популярно використовувати до томатів, салату, супу, м'ясних страв, сиру, риби та піци. А також до соусів, підливів, заправок та кетчупів. Приємний запах служить відмінною добавкою до маринадів, солення та консервації.
Актуальним є базилік і до напоїв: в Азербайджані його застосовують як родзинку десертних напоїв, в Узбекистані до чаю.
Лікувальні властивості рослини
Про лікувальні властивості трави базилік говорили ще давні греки, його називали помічником при розбиванні мокротиння, грудних хвороб, гоніння сечі та зміцненні серця.
Сьогодні траву використовують у поєднанні з іншими ароматними рослинами для полоскання горла, лікування нежитю та пом'якшувальних припарок. Крім цього, базилік має:
- Протизапальну дію;
- Спазмолітичний вплив;
- Порушує апетит;
- Тонізує та додає енергії, бореться з депресією.
Наша компанія ТМ “Кавовий Оксамит” реалізує базилік та інші трави та спеції від 1 кг та у великих оптових партіях. Купити базилік у Києві та по всій Україні можна за допомогою швидкої доставки. Оформіть замовлення, натиснувши “купити” на сайті або по телефону.