Пастернак корінь різаний
Корінь пастернаку – пряність, батьківщина якої достовірно не встановлена. У дикій природі рослина зустрічається і в Сибіру, і на Кавказі, і в Європі. Тому однозначно сказати, у якому регіоні вперше корінь пастернаку у кулінарії застосували складно. Відомо, що його вживали задовго до того, як картопля з'явилася в раціоні наших предків.
Що являє собою прянощі
Білий корінь пастернаку і розетка листя, що нагадує зелень петрушки, — дворічна трав'яниста рослина, що відноситься до роду Парасолькових. Книжкова назва - Pastinaca sativa. Воно походить від слова "pastus", що в перекладі означає "їжа". У народі пастернак відомий як «оленячий корінь», «польовий борщ», «біла морква», «козелець».
Пастернак є рослиною, яка в перший рік після висадки досягає висоти 1-1,5 м, має коренеплоди довжиною від 14 до 25 см. При збиранні врожаю, підземні коренеплоди виривають або викорчовують разом із зеленню. На вигляд рослина нагадує моркву. Корінь пастернаку, застосування якого можливе у кулінарії, медицині, харчовій промисловості, відрізняється пряним, насиченим ароматом, а його злегка солодкуватий присмак надає стравам вишуканості.
Вирощування пастернаку: особливості
Корінь пастернаку купити набагато простіше. Однак виростити його на власному городі – приємніше. Тим більше рослина не потребує особливого догляду і невибаглива до погодних явищ.
Щоб отримати смачні коренеплоди, необхідно висіяти насіння рослини наприкінці квітня або у жовтні у ґрунт. Ділянка повинна розташовуватися в півтіні, але краще, щоб місце під засів було добре освітлене сонячним промінням. Після сходу паростків потрібно проредити грядку, залишаючи відстань між лунками 10-12 см, а між грядками 40 см. Полив потрібен у посушливу погоду. При сильних осадах додаткового зволоження не потрібно. Збирання врожаю проводять у жовтні. Для одержання насіння рослину залишають на другий рік. Зберігають коренеплоди у вологому піску у підвальному приміщенні або прохолодній коморі.
Пастернак: які речовини входять до складу овочів
Користь кореня пастернаку стає зрозумілою та очевидною, якщо детально вивчити його хімічний склад, до якого входять такі компоненти:
- Вітаміни - групи B, A, C, E, PP, бета-кератин та інші.
- Мікро-макроелементи - алюміній, мідь, марганець, йод, залізо, цинк, калій, хлор, кальцій, фосфор, кремній, сірка, натрій, магній.
- Вуглеводи, які легко засвоює організм – ді- та моносахариди, крохмаль.
- Насичені жирні кислоти та поліненасичені жирні кислоти.
- Білки, вуглеводи, жири, клітковина, золи.
Завдяки такому унікальному складу корінь пастернаку, властивості якого використовуються як у традиційній медицині, так і в народній, набув великої популярності в останнє десятиліття.
Як застосовується пастернак у кулінарії
У страви додають корінь пастернаку, який має протипоказання для людей з алергіями, фотодерматозами, індивідуальною непереносимістю певних компонентів, що входять до складу овочів.
Ароматний та пряний пастернак (корінь) є частиною величезної кількості рецептів. Поєднує їх те, що перед приготуванням рослину необхідно вимити, очистити. Наприклад, ви можете приготувати вишукану страву, взявши:
- корінь пастернаку - 500 гр.;
- морква - близько 400 гр.;
- чебрець (сушений) - 1 ст. л.;
- сіль - щіпка або чайна ложка без гірки;
- перець (чорний мелений) - пару невеликих щіток;
- оливкова олія - 2 ст. л.
Овочі потрібно нашаткувати брусочками або кубиками (головне, щоб шматочки були приблизно однаковими), укласти в миску. Додати спеції масло|мастило|, перемішати і викласти на деко, яке потрібно покрити папером, поставити його в духовку, попередньо прогріту до 200 градусів на 20 хвилин|мінути|. Готовність перевіряємо вилкою, овочі повинні легко з неї зісковзувати.
З подрібненого, сушеного кореня пастернаку виготовляють настоянки та інші лікарські засоби у домашніх умовах. Їх приймають для боротьби із захворюваннями нервової системи, ШКТ, дихальних шляхів, шкірного покриву.
Де придбати корінь пастернаку? Інтернет-магазин «Кавовий оксамит» пропонує придбати прянощі за доступною вартістю в будь-яких кількостях.