Бадьян
Бадьян популярна спеція, що почала використовуватися ще у Стародавньому Китаї. Рослина відноситься до вічнозелених, квіткових дерев, з висотою до 4 метрів. Застосовуються в основному плоди бадьяна, які можна зустріти під різними назвами: зірчастого анісу, китайського, індійського, сибірського анісу та ін.
Про походження та поширення бадьяна
Багато джерел з Стародавнього Китаю в період до нашої ери є відомості про застосування бадьяна як спеції і в медичних цілях. У європейських країнах він став відомий пізно, тільки в Новий час, з 16 століття, після багатьох географічних відкриттів почалася хвиля і кулінарних нововведень.
Відомо, що бадьян був популярний і на Русі, в основному як приправа для солодкої, борошняної випічки. Але дозволити його могли лише вищі версти населення, через дорожнечу спеції. Після відкриття шляху до Китаю материком, через Сибір, сибірський аніс набув більш широкого поширення.
Сьогодні, в азіатському світі популярна так звана бадьянова вода, що має відмінну властивість - вгамовувати спрагу. За ароматом, бадьян можна порівняти з анісом, відрізняється він меншою нудотністю. Крім самих квіток, у кулінарії поширений мелений варіант спеції, з красивим жовто-червоним кольором. З лікувальною метою бадьян використовують в основному як протизапальний компонент.
У наш час купити бадьян у Києві та інших містах можна з різних країн – виробників: Китай, Японія, Індія, В'єтнам, Філіппіни та Ямайка. Найчастіше у продажу плоди у вигляді 6, 8, 10-ти кінцевої зірки, твердої структури та коричневого відтінку.
Як застосовують бадьян у кулінарії та медицині?
Бадьян має широке поширення в кулінарії для різних страв та напоїв. Найпопулярнішим рішенням є додавання спецій до тіста, далі при випіканні вона віддає приємний, характерний аромат.
Для солодких джемів, варення, киселю та інших кондитерських виробів достатньо лише 1 – 2 зірочки на 1 л консистенції, що додають за 10 хвилин до готовності. Спеція ще й збільшує термін зберігання консервації до трьох років.
Для м'ясних страв кількість спецій можна подвоїти. Але в європейських країнах таке рішення трапляється рідко. Характерно використання бадьяна до основних страв баранини, птиці, свинини для східних країн. Особливо він популярний для підлив та соусів, у поєднанні з цибулею, перцем та часником.
На Заході спеція стала потрібна для різних напоїв: горілки, лікерів і настоянок.
За своїми лікувальними властивостями рослина має:
- протизапальну дію;
- вітрогінний ефект;
- покращує роботу шлунково-кишкового тракту.
ТМ "Кавовий оксамит" пропонує купити бадьян оптом на найвигідніших умовах у країні. У наших каталогах можна замовити бадьян від 1 кг, як і багато інших спецій, з доставкою в будь-яке місто. Виникли питання про товар чи оформлення покупки. Наші досвідчені менеджери чекають на Ваш дзвінок по телефону.