Приправа шашлик
Приготування м'яса — ціле мистецтво, яке потребує зосередженості, натхнення та правильного вибору продуктів. Хочете розпалити мангал і посмажити соковиту свинину, чи готові обійтися маринованою куркою, приготовленою в духовці? Вам буде потрібна якісна приправа для шашлику, здатна підкреслити смак і надати спокусливого аромату м'ясній страві.
Досвідчені шеф-кухарі знають, що правильно складена спеція «шашлик» здатна зробити жорстке м'ясо м'яким, що буквально тане в роті, а також прибрати специфічний запах (наприклад, у баранині), та багато іншого. За допомогою прянощів можна надати своєму шашлику оригінальності, зберігши рецепт приготування в секреті.
Як складається приправа для маринаду шашлику
Щоб зробити хороші приправи для шашлику зі свинини та інших сортів м'яса, використовують цілий букет запашних трав, спецій та прянощів. Їх збирають, визначаючи пропорції змішування, окремі види подрібнюють до потрібної консистенції, потім з'єднують воєдино.
Сировина для такого «букету» може мати різне походження (Європа, США, Мексика тощо). Головне, щоб ароматичні компоненти не забивали один одного, а смакові якості м'яса покращилися.
Готова приправа для шашлику, купити яку сьогодні можна на вагу або у фасованому вигляді, не містить солі. До неї не входить консервантів і в окремих прянощах міститься безліч корисних речовин (мікроелементи, вітаміни тощо).
Робимо шашлик: які приправи найкраще підходять?
Вас цікавить якісна приправа для шашлику, склад якої вражає навіть досвідчена уява? Ось короткий перелік основних компонентів суміші:
- Перець чилі (у незначному обсязі) надає пікантності, прискорює процеси розщеплення та перетравлення м'яса. Тим, хто віддає перевагу гострій їжі, можна додатково додати в маринад трохи чилі для посилення враження.
- Паприка мелена і куркума - забарвлюють маринад і саме м'ясо в красивий золотаво-червоний відтінок. Дарують приємний аромат страві.
- Коріандр (насіння та зелень) - для ароматизації та надання пряного присмаку.
- Сушений лук і часник - з ними приправа для шашлику з курки перетворюється на справжній шедевр.
- Перець чорний мелений – незамінна приправа до будь-яких м'ясних страв.
- Базилік – для усунення неприємних м'ясних запахів та покращення травлення.
- Майоран - має привабливий запах і трохи гіркуватий смак.
У Вас немає часу та можливості експериментувати та змішувати прянощі вручну? Тоді Вам знадобиться вже приготовлена приправа для шашлику, склад спецій у якій ретельно вивірений та схвалений багатьма професійними кухарями.
Як і коли використовувати приправу до шашлику
Готова приправа шашлик, ціна якої доступна, набуде нового смаку та аромату, якщо Ви додасте до неї одну або кілька самостійно підібраних спецій (паприку шматочками, чебрець та ін).
Якщо у Вас немає часу та терпіння готувати класичний шашлик, приправи та спеції знадобляться для приготування будь-якого м'яса (тушкованого, запеченого тощо). Спробуйте зробити свинячий окіст у рукаві за нашим рецептом. Вам знадобиться:
- 1 окіст середнього розміру;
- 7 головок цибулі;
- 1-2 ч. л. готової приправи для шашлику (любителі гостріше можуть додати перець чилі);
- 2 ст. бальзамічного оцту;
- 3 ст. цукрового піску;
- 1 ч. л. кухонної солі.
М'ясо промийте, промокніть паперовим рушником, наріжте слайсами завтовшки 4-5 см і злегка відбийте молоточком. Потім поріжте відбиті скибки на шматочки розміром 5Х6 см. Очистіть цибулю: 2 головки (для маринаду) подрібніть у пюре в блендері, решту наріжте кільцями.
З'єднайте цибульну кашку та спеції, додайте м'ясо, поставте в холод на 3-5 годин. Цибулеві кільця посипте цукром, полийте оцтом, перемішайте, залийте окропом і залиште на 60 хв.
Візьміть рукав для запікання, змастіть зсередини олією, викладіть шарами: цибуля, мариноване м'ясо, присолене зверху, знову цибуля. Поставте в нагріту до 190 градусів духовку, запікайте близько 1 години. На готовому м'ясі утворюється ніжна золотиста скоринка, воно соковите, ніжне та ароматне.