Приправа універсальна
Щоб покращити смак їжі, люди здавна використовують різноманітні смакові добавки. Ви не готові витрачати свій час на точне відмірювання та власноручне змішування різних спецій? Тим, хто не звик експериментувати, і хоче отримати гарантовано смачні страви, рекомендована універсальна приправа. Це цілий букет різних прянощів та спецій, здатний значно покращити смакові якості та аромат звичайної їжі.
Крім цього, грамотно складена суміш має оздоровлюючу дію на організм людини, зміцнює імунітет, підвищує апетит, позитивно позначається на процесі травлення.
Універсальна приправа та її особливості
Вирішили купити універсальну приправу? Спочатку докладно вивчіть її склад, куди входять:
- Висушені та подрібнені пряні трави, коріння.
- Сушена зелень (кріп, петрушка, селера).
- Нейтральні, солодкі та гострі спеції (чорний перець мелений, запашний, кмин, коріандр та ін.).
- Найпоширеніші прянощі (лавровий лист, паприка тощо).
- Іноді – засушені овочі шматочками (ріпчаста цибуля, морква).
Ідеальною, на думку більшості шеф-кухарів, є повністю натуральна універсальна приправа, склад якої не включає в себе кухонну сіль. В іншому випадку Ви можете переборщити, присолюючи черговий кулінарний шедевр, та отримати набряки.
Основні характеристики універсальної приправи
Класична універсальна приправа, ціна якої цілком доступна, стане корисною на кожній кухні. Вона спростить процес приготування їжі. З такими запасами Ви легко приготуєте звичайний обід чи накриєте святковий стіл!
Калорійність готового продукту порівняно невисока (приблизно 80-90 ккалорій), завдяки чому універсальною приправою можуть користуватися навіть люди, що бережуть фігуру. Її додавання навіть у незначній кількості, на кінчику ножа, позитивно позначиться на смак та запах будь-якої страви.
Приправа універсальна та її застосування в кулінарії
Якщо Вас цікавить ціна, універсальна приправа приємно порадує своєю доступністю. Вона відмінно підходить для:
- Приготування перших та других страв (солянки, супів, борщів, юшки).
- Запікання овочів, м'яса, риби в духовці чи відкритому вогні.
- Приготування домашнього сала, м'ясних делікатесів.
- Тушковані страви.
- Вареної картоплі або піци.
Щоб переконатися, наскільки хороша універсальна приправа без солі, пропонуємо приготувати дієтичну і неймовірну смачну страву: курку, тушковану з рисом. Воно нагадує іспанську паелью, але ніжніше. Вам знадобиться:
- 400 г курячого м'яса (грудка або філе);
- 1 склянка будь-якого рису.
- 1 велика свіжа морква.
- 1 головка цибулі.
- 1 великий болгарський перець (червоний чи жовтий).
- 1 склянка томатного соку (магазинного чи домашнього).
- 1 склянка чистої води.
- Приправа універсальна на смак.
Для надання страві пікантного аромату використовуйте копчену паприку; для гостроти – перець чилі.
М'ясо очищають від шкірки, плівки, кісток, прожилок, нарізають невеликими кубиками розміром 2-3 см. Овочі (морква, цибуля, перець) дрібно шаткують для засмаження. Рис промивають холодною водою.
На дно чавунного посуду наливають дезодоровану олію, закладають м'ясо, обсмажують до появи скоринки. Додають овочі та смажать ще 4-5 хвилин, помішуючи лопаткою. Всипають приправу, солять за смаком. Через пару хвилин додають рис, томатний сік та воду. Рідина має бути вдвічі більшою, ніж рису.
Страву гасять на повільному вогні під кришкою близько 20 хвилин, поки рис не буде готовий. Коли рідина поглинається, можна знімати з вогню. Дайте страві настоятися 15-20 хвилин, а потім розкладайте по порційним тарілкам.