Коріандр зерно
Коріандр – спеція, батьківщина якої Східне Середземномор'я. Ще давні римляни активно використовували пряність у приготуванні різноманітних страв. Завдяки їм вона стала частиною та європейської кухні. Сьогодні ароматну приправу застосовують не лише в кулінарії, а й у косметології (миловаріння), та в медицині.
Що таке коріандр?
Світло-коричневі зерна коріандру – це насіння однорічної трав'янистої рослини Coriandrum sativum. Його зелену масу всі знають, як кінзу чи китайську петрушку.
Рослина досягає у висоту 50-60 см. Воно має стебла, що гілкуються, з яскраво-зеленим дво- або трилопасним листям. У період дозрівання утворюються маленькі квіти світло-рожевого кольору, які потім перетворюються на овальні або кулясті плоди коріандру (насіння) діаметром 4-6 мм.
Особливості вирощування прянощів
Спосіб отримання коріандру горошком трохи відрізняється від способу одержання кінзи. Щоб отримати насіння, необхідно:
- Вибрати місце для рослин. Воно має розташовуватися в невеликій тіньці або на сонці. Висаджувати насіння у низині, де є ризик застою води при поливі, не рекомендується.
- Підготувати ґрунт. Для цього восени потрібно перекопати грядки, удобривши їх калійною сіллю та суперфосфатом. Перед закладкою насіння в ґрунт вносять мінеральні добрива та добре зволожують ґрунт.
- Посіяти попередньо підготовлене насіння, яке збирають наприкінці серпня, висушують і зберігають у закритій ємності. Посадку починають у квітні, висаджуючи зерна на глибину 2 см. Відстань між грядками має бути не менше ніж 12 см.
- Забезпечити полив кожні два дні, а після появи сходів раз на три дні, у період активного зростання зволоження ґрунту потрібно кожні 5-7 днів. Нестача вологи сильно вплине на смак та аромат пряності коріандр.
- Зібрати насіння. При правильному догляді дозрівання плодів відбувається у середині вересня. Рослину зрізають під корінець, пов'язують у пучки, які вивішують на горищі, у сараї та підстилають тканину, куди обсипатимуться зерна. Через 10—15 днів насіння, що залишилося, вибивають, збирають, просіюють. Потім прянощі коріандр прибирають для зберігання.
Важливо! Висаджувати рослину на насіння, і зелень варто окремо.
Сушений коріандр отримують шляхом вирощування рослини за тією ж технологією, що і на зерна. Тільки зрізають зелень, в'яжуть її в пучки та сушать у приміщенні. Вивішувати кінзу під час сушіння на сонці не рекомендується, адже тоді коріандр втратить корисні властивості та застосування його в кулінарії, медицині не дасть бажаного ефекту.
Хімічний склад прянощі
Користь насіння коріандру пояснюється вмістом багатьох корисних речовин. Зерна рослини складаються з таких компонентів:
- Ефірних олій: ліналоолу, гераніолу.
- Пектину, органічних кислот, фітостерину, коріандролу, ритіну, фітостерину.
- Вітамінів: В1, В2, В6, В9, В12, В4, А, Е, К, С, бета-каротин, фолієва кислота.
- Мікроелементи: цинку, магнію, кальцію, натрію, міді, селену, заліза, фосфору.
- Жирних кислот: олеїнової, лінолевої, пальмітинової, петрозелінової.
Використання спеції в кулінарії та народній медицині
Зерна коріандру застосовують при приготуванні рибних та м'ясних страв, соусів, салатів, соків, компотів, десертів, для консервації.
Насіння коріандру необхідно для приготування цілющих настоїв, відварів. Їх використовують при інфекційних захворюваннях органів дихання, поліпшення травлення.
Де придбати коріандр?
Інтернет-магазин «Кавовий Оксамит» надає можливість купити коріандр (ціна вас приємно порадує) у потрібній кількості за лічені хвилини.
Купити коріандр оптом можуть як запасливі домогосподарки, так і власники кулінарій, кафе, ресторанів. Доставка здійснюється по всій території України. Ціна коріандру залежить від того, чи купуєте ви його в зернах