Гірчиця насіння
Однією з найпопулярніших спецій в Україні є, звичайно ж, гірчиця. Вигідно купити гірчицю в Києві та інших населених пунктах пропонує компанія ТМ “Кавовий Оксамит”, доступна вартість та різноманітні розфасовки дозволять вибрати найкращий варіант згідно індивідуальних побажань клієнта.
Огляд основних характеристик рослини
Гірчиця відноситься до однорічних, трав'янистих рослин, з висотою до 50 см. Використовують в основному плоди - тонкі, лінійні стручки, що мають усередині насіння - кульки, жовтуватого або чорного кольору. Дозрівають вони у червні, але з лікувальною метою важливо збирати нижні та середні стручки трохи раніше. Скошують траву спеціальною технікою, не допускаючи обсипання стручків, за потреби насіння завжди можна трохи підсушити.
Основними компонентами гірчиці є глікозид – синігрін. Він поділяється на гірчичну олію, глюкозу та сульфат – калію. Саме тому в сухому варіанті насіння не має запаху, але варто його подрібнити будь-яким способом, як відчувається характерний аромат. Батьківщиною рослини називають Середню Азію, сьогодні поширена в основному на полях степової зони в різних регіонах.
Зі зернами гірчиці пов'язують багато легенд, її ховали в одяг для захисту від нечисті, пришивали до сукні нареченої для мирного шлюбу і розсипали, щоб залучити достаток та добробут у будинок. Згадка про насіння є в Біблії, відомий письменник Дюма розповідав про неї в модних журналах, а в Сполучених Штатах відкрито музей гірчиці.
Гірчиця у медицині
Сьогодні в аптеці можна зустріти кілька варіантів препаратів із гірчицею, найвідомішими з яких є гірчичники. Всі засоби мають місцеву, що обволікають дію.
Насіння гірчиці ефективне при пухлини, подрібнені з медом використовують для лікування горла, відкриття закупорки в ґратчастих кістках, а також при отруєнні сильними токсинами, отрутами.
Також гірчицю використовують для:
- подразнення апетиту, виділення шлункового соку та загального поліпшення роботи травної системи;
- місцевого застосування як засіб, що викликає перерозподіл крові, в основному при запальних процесах;
- лікування отруєнь, усередину, що викликає потрібний блювотний рефлекс та пронос;
- косметичні процедури відновлення волосся, позбавлення від лупи.
При лікуванні за допомогою гірчиці слід пам'ятати і про деякі протипоказання, тому її не можна приймати людям із запаленням нирок та туберкульозом легень.
Гірчиця як приправа у кулінарії
Гірчиця робить будь-яку страву ароматнішою і звичайно розпалює апетит. Вид гірчиці визначає її смак, гостріший, кисліший, пекучий і навіть із насолодою. Вона добре доповнює м'ясні, рибні, грибні, овочеві страви, бутерброди, піцу та інші варіанти несолодкої випічки.
Актуальними рішеннями використання насіння гірчиці є маринади та консервація. Також з них роблять пікантну та ароматну гірчичну олію.
При всій корисності та приємному смаку гірчиці слід дотримуватись норми і не перестаратися в її вживанні в їжу, адже вона досить гостра та велика кількість призведе до негативних наслідків (задишці, брадикардії тощо).
Купити гірчицю в Україні, як і інші імпортні спеції, із суворим контролем якості пропонує компанія “Кавовий оксамит”. Оформити замовлення можна за телефоном чи додаванням товару в кошик на сайті.