Цедра апельсину
Любите цитрусові, і намагаєтесь постійно тримати їх у своєму холодильнику? Досвідчені кулінари використовують не тільки м'якоть, а й шкірку таких плодів, адже в ній міститься маса корисних речовин, натуральні ароматизатори та ефірні олії. Найпростіший приклад цедра апельсина, яку сьогодні можна отримати в домашніх умовах або купити в готовому (висушеному) вигляді.
Як отримати цедру апельсина
Апельсинові гірки, дбайливо складені на прилавках та вітринах, впадають у вічі покупцям здалеку. Не дивно, адже вони привертають до себе увагу яскравим, жовто-жовтогарячим забарвленням. Після приходу додому цитрусові зазвичай чистять, викидаючи шкірку у відро для сміття. І даремно, адже з неї можна отримати чудову спецію!
Несвідомі господині цікавляться: якщо є цедра апельсина, як зробити з неї корисний продукт? Розкриємо основні секрети:
- Для приготування підійдуть як кислі, і солодкі сорти цитрусових.
- Щоб апельсинова кірка легко та швидко знімалася, Вам знадобиться спеціальний ніж.
- Використовуйте лише цілу шкірку. Ділянки з пошкодженнями та пліснявою ретельно видаляйте.
Рекомендації професіоналів
Щоб суха цедра апельсина не гірчила, доведеться знімати шкірку зі свіжих цитрусів тонким, рівномірним шаром. Постарайтеся зрізати тільки верхню, пористу частину, не торкаючись білого м'якого прошарку. Саме вона є джерелом неприємної гіркоти, і здатна зіпсувати смак приготовлених страв.
Цедра апельсина, ціна якої на диво доступна, в домашніх умовах робиться так:
- Стиглі цитруси ретельно миють і чистять.
- Правильне чищення починається з хвостика (місця кріплення до гілки). Гострим ножем відріжте невеликий «капелюшок». А потім зробіть 3-4 поздовжні надрізи, начебто збираєтеся отримати великі часточки.
- Апельсинова кірка, ціна якої залежить від сорту та собівартості фруктів, після правильного «розкрою» легко знімається пальцями.
Зняту шкірку очищають зсередини, нарізають тонкою стружкою і підсушують, розклавши на дошці. При бажанні Ви легко перетворите її на порошок, перемеливши на кавомолці.
Альтернативний рецепт: апельсина цедра у вигляді стружки виходить, якщо взяти цілий вимитий цитрус, акуратно стерти шкірку на тертці. М'якуш використовують для подальшої переробки (вичавки соку тощо). Це чудовий метод застосування кислих фруктів.
Апельсинова кірка, купити яку сьогодні можна великим і дрібним оптом, зберігається в темному холодному місці, в скляній ємності, що герметично закривається.
Апельсинові кірки: застосування в кулінарії
Багато споживачів, які обожнюють цитрусові, навіть не уявляють, як використовувати цедру апельсина. Однак досвідчені шеф-кухарі знають, що ця спеція буде корисна у кожному будинку та на виробництві.
Суха перетерта цедра апельсина, купити яку сьогодні можна безпосередньо у постачальника, активно використовується як прикраса при приготуванні випічки (тістечок, печива, тортів). Її також вводять до складу популярних продуктів: наприклад, у багатьох рецептах різдвяного печива згадується цедра разом з іншими спеціями (кардамоном, горіхом мускатним, корицею та ін.).
Спробуйте приготувати глінтвейн за таким рецептом:
- 3 шт кориці (палички)
- 1 ч. л. перцю-горошку;
- 1 ч. л. гвоздики звичайної;
- Свіжозрізана цедра 1 апельсина;
- Півсклянки цукрового піску;
- 250мл чистої води.
Спеції змішують із водою, доводять до кипіння, проварюють 12-15 хвилин, щоб палички кориці «розкрилися». Потім додаю цукор та варять до повного розчинення. Потім додають 1,5 л сухого червоного вина, нагрівають до утворення піни, не забуваючи помішувати. Обов'язково дайте приготованому глінтвейну настоятися 15-20 хвилин. Пийте у теплому вигляді.
Стружка підходить для приготування напоїв (компоту, глінтвейну, вишуканих коктейлів). Свіжозрізану стружку-спіральку, з'єднану з цукровим піском, соком лимона, ваніллю та іншими спеціями, перетворюють на чудове варення.
Цедра апельсина: користь для організму
Шкірка цитрусу неймовірно корисна для людини. Вона покращує перистальтику кишечника, благотворно відбивається на процесі травлення. Крім цього, вона має дезінфікуючу властивість. Нормалізує вироблення жовчі.